.ılılı. ForumOjen .ılılı.

Neden 'Çok yaşa' Denir?

Karma Konular Katagorisinde ve  Bilelim Öğrenelim Forumunda Bulunan  Neden 'Çok yaşa' Denir? Konusunu Görüntülemektesiniz.=>Hapşıran bir kişiye 'çok yaşa' demek adeti hemen hemen her kültürde vardır. Anlam olarak ...

Geri Git   .ılılı. ForumOjen .ılılı. > Karma Konular > Bilelim Öğrenelim

Binbirkere Maşallah (:  

Kayıt Bloglar Üye Listesi Albümler Etiketler Arama Bugünün Mesajları

Hızlı Kayıt Paneli

ForumOjen.Com Paylaşım Platformuna Hoş Geldiniz.Eğer aramıza katılıp forumumuzun tüm imkanlarından faydalanmak istiyorsanız panelden hızlı bir şekilde ücretsiz kayıt olabilirsiniz.Ayrıca Üye olup Online sohbet kutumuzu görebilir.ve 15 Mesajdan sonra online sohbetimize katılabilirsiniz..

Kullanıcı Adı: Şifre: Tekrar Şifre: E-Mail: Tekrar E-Mail:
Doğum Tarihi:      
Herhangi bir soru
  Kabul Ediyorum Forum Kuralları 

Yeni Konu Gönder  Cevap Yaz

Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2008, 06:21 PM   #1 (mesaj linki)
kaçınnnn geliyorrr

_Metis-Poşa_ üyesinin avatarı

Üye No: 49
İsim: Melike...
Konuları: 281
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 523
Aldığı Teşekkür: 190
Rep Puanı: 565
_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all
Tükkandaki Parası: 392.95
Bankada: 34,957.10
Toplam Parası: 35,350.05
TFL Gönder
tum Neden 'Çok yaşa' Denir?

Hapşıran bir kişiye 'çok yaşa' demek adeti hemen hemen her kültürde vardır. Anlam olarak biraz değişik de olsalar sonuçta aynı kapıya çıkarlar. Hapşıranlara İngilizlerin 'God bless you', Almanların 'gesundheit', İtalyanların 'felicita' deme adetlerinin kökeni, hapşırmanın kişi için önemli bir tehlike olduğuna inanılan çok eski zamanlara gider.

İnsanlar asırlar boyu yaşamın sebebinin ruh olduğuna, ruhun ise insanın başı içinde olduğuna, hapşırmanın bu hayati güce zarar verebileceğine inandılar. Hapşırmanın soğuk algınlığı ile ilişkili olması bu inanış; güçlendirdi. İnsanlar hapşırıklarını tutabilmek için her yolu denediler.

Milattan önce dördüncü yüzyılda Aristo ve tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın öğretileriyle insanlar, hapşırmanın başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksi olduğunu öğrendiler. Hapşırma bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için hapşırana 'uzun yaşa', 'sağlıklı yaşa' gibi sözlerin söylenmesi adeti bu zamanlarda başladı.

Yaklaşık yüz yıl sonra Romalılar hapşırmanın iyi bir şey olduğuna, insanı hastalıktan koruduğuna, hapşırığı tutmanın hastalığın kuluçkaya yatmasına belki de ilerde ölüme sebep olabileceğine inandılar. Artık hapşıranlara 'tebrikler' veya 'iyi şanslar' deniliyordu.

Hapşırana 'çok yaşa' denilmesinin kökeni birçok kültürde bu şekilde olmasına rağmen bir Hıristiyanlık deyimi olan 'God bless you' (Tanrı seni takdis etsin) cümlesinin kökeni ayrıdır. Altıncı yüzyılda İtalya'da bulaşıcı ve öldürücü veba hastalığının tüm şiddeti ile başlaması ve bu hastalığın belirtisinin kronik hapşırma olması nedeniyle, hapşıranlara 'God bless you' denilmesi Papa tarafından yasa olarak yayınlanmış ve mecbur kılınmıştır.

Bu yasa ile ayrıca hapşıranın çevresinde 'God bless you' diyecek kimse yoksa, o kişinin kendi kendisine 'God help me' (Tanrı yardımcım olsun) demesi de tavsiye edilmiştir.

Genelde 'çok yaşa' diyene 'sen de gör' yani 'sen de benim yaşamımı görecek kadar çok yaşa' denilmesi de adettendir. Hapşırana 'çok yaşa' deyince hapşırmanın kesileceğine inananlar da vardır.

_Metis-Poşa_ Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
_Metis-Poşa_ Üyemize Bu Mesajı İçin 3 Kişi Teşekkür Etti:
..[ NazLı ].. (23-05-2008), asilturk (17-06-2008), SeRpİl_fenb (24-05-2008)
Eski 23-05-2008, 10:08 PM   #2 (mesaj linki)
uZak DiyaRLaRda..!

..[ NazLı ].. üyesinin avatarı

Üye No: 1783
İsim: NazLı..
Konuları: 96
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 47
Aldığı Teşekkür: 101
Rep Puanı: 354
..[ NazLı ].. is just really nice..[ NazLı ].. is just really nice..[ NazLı ].. is just really nice..[ NazLı ].. is just really nice
Tükkandaki Parası: 4,463.72
Bankada: 14,718.08
Toplam Parası: 19,181.80
TFL Gönder
Cevap: Neden 'Çok yaşa' Denir?

vayy cidden ilginmiş.. merk ettiğim konulardan biriydi bu hapşuruk muhabbeti saol abla bilgilendirdin beni

..[ NazLı ].. Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-05-2008, 09:18 PM   #3 (mesaj linki)
Tecrübeli Üye

SeRpİl_fenb üyesinin avatarı

Üye No: 3953
İsim: Serpil
Konuları: 23
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 35
Aldığı Teşekkür: 11
Rep Puanı: 43
SeRpİl_fenb Paylasımcı
Tükkandaki Parası: 3,574.61
Bankada: 0.00
Toplam Parası: 3,574.61
TFL Gönder

saolasın ablam aydınlattın biziama bnm bildiğim dinimizde yerhamukillah denmesi daha uygun..nese tam araştırıp onu açem ben onla ilgili

SeRpİl_fenb Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-05-2008, 09:23 PM   #4 (mesaj linki)
kaçınnnn geliyorrr

_Metis-Poşa_ üyesinin avatarı

Üye No: 49
İsim: Melike...
Konuları: 281
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 523
Aldığı Teşekkür: 190
Rep Puanı: 565
_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all_Metis-Poşa_ is a name known to all
Tükkandaki Parası: 392.95
Bankada: 34,957.10
Toplam Parası: 35,350.05
TFL Gönder

evet vet serpilcim biliyorum ama tabi herkes bilmiyor çok yaşa demek gerek (tabi bi bişey daha demeliyim çok yaşa da sadece elhadülillah diyenlere denmeliymiş yani bilmedğimi veya uygulamadığımız çok fazla şey var. sen öğren aydınlat bizi canum )

_Metis-Poşa_ Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-05-2008, 09:27 PM   #5 (mesaj linki)
Tecrübeli Üye

SeRpİl_fenb üyesinin avatarı

Üye No: 3953
İsim: Serpil
Konuları: 23
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 35
Aldığı Teşekkür: 11
Rep Puanı: 43
SeRpİl_fenb Paylasımcı
Tükkandaki Parası: 3,574.61
Toplam Parası: 3,574.61
TFL Gönder

işte ben onu demek istedim bi bakıma nese açtım konuyu zati

SeRpİl_fenb Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-06-2008, 07:39 PM   #6 (mesaj linki)
Amatör Üye

merve_1995 üyesinin avatarı

Üye No: 4140
İsim: gizem
Konuları: 0
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 0
Rep Puanı: 10
merve_1995 is on a distinguished road
Tükkandaki Parası: 199.32
Toplam Parası: 199.32
TFL Gönder
Cvp: Neden 'Çok yaşa' Denir?

Alıntı:
ama bnm bildiğim dinimizde yerhamukillah denmesi daha uygun.
Allaaahhh ben onu okuyana kadar 1 dk gecti bide hapşurana diene kadarrr ooooo yinede güzel bi söz

merve_1995 Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 17-06-2008, 10:45 AM   #7 (mesaj linki)
i'll always luv u

GuLsah üyesinin avatarı

Üye No: 77
İsim: GuLsah
Konuları: 61
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 15
Aldığı Teşekkür: 21
Rep Puanı: 134
GuLsah will become famous soon enoughGuLsah will become famous soon enough
Tükkandaki Parası: 681.13
Bankada: 19,944.04
Toplam Parası: 20,625.16
TFL Gönder

bende God bless you diyince kızıyorlardı bana

GuLsah Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 17-06-2008, 07:42 PM   #8 (mesaj linki)
Kıdemli Üye

asilturk üyesinin avatarı

Üye No: 503
İsim: Asil
Konuları: 139
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 350
Aldığı Teşekkür: 76
Rep Puanı: 291
asilturk is a jewel in the roughasilturk is a jewel in the roughasilturk is a jewel in the rough
Tükkandaki Parası: 1,526.50
Bankada: 10,330.38
Toplam Parası: 11,856.88
TFL Gönder
Hediyeleri

ben daha çok iyi yaşa diyorum. benim hayat felsefeme göre ne kadar yaşadığımız önemli değil, asıl önemli olan nasıl yaşadığımızdır. iyi yaşa kısa yaşa, bir ömür işkence çekmekten iyidir bence...

asilturk Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 17-06-2008, 07:48 PM   #9 (mesaj linki)
i'll always luv u

GuLsah üyesinin avatarı

Üye No: 77
İsim: GuLsah
Konuları: 61
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 15
Aldığı Teşekkür: 21
Rep Puanı: 134
GuLsah will become famous soon enoughGuLsah will become famous soon enough
Tükkandaki Parası: 681.13
Bankada: 19,944.04
Toplam Parası: 20,625.16
TFL Gönder

bu çocuğun sözlerine hastayım ya

GuLsah Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 17-06-2008, 07:54 PM   #10 (mesaj linki)
Kıdemli Üye

asilturk üyesinin avatarı

Üye No: 503
İsim: Asil
Konuları: 139
Blog Başlıkları:
Ettiği Teşekkür: 350
Aldığı Teşekkür: 76
Rep Puanı: 291
asilturk is a jewel in the roughasilturk is a jewel in the roughasilturk is a jewel in the rough
Tükkandaki Parası: 1,526.50
Bankada: 10,330.38
Toplam Parası: 11,856.88
TFL Gönder
Hediyeleri

teşekkür ederm gülşahcıım

asilturk Çevrimdışı   Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı Yaparak Cevapla
Yeni Konu Gönder  Cevap Yaz

Şu an bu konuyu görüntüleyen üye sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Neden 'Çok yaşa' Denir?

Karma Konular Katagorisinde ve  Bilelim Öğrenelim Forumunda Bulunan  Neden 'Çok yaşa' Denir? Konusunu Görüntülemektesiniz.=>Hapşıran bir kişiye 'çok yaşa' demek adeti hemen hemen her kültürde vardır. Anlam olarak ...

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Yeni cevap yazamazsınız
Eklenti gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı