.ılılı. ForumOjen .ılılı.

Kurandaki Abdest Ve Hijyen

Karma Konular Katagorisinde ve  İslamiyet Forumunda Bulunan  Kurandaki Abdest Ve Hijyen Konusunu Görüntülemektesiniz.=>ya eyyuhellezine amenu iza qumtum ilassalati fegsilu vucuhekum ve eydiyekum ilalmerafiqi vemsehu biruisukum ve erculekum ilal ka'beyni. ve in küntüm ...

Geri git   .ılılı. ForumOjen .ılılı. > Karma Konular > İslamiyet

Kayıt ol Üye Listesi Albümler Etiketler Arama Bugünki Mesajlar
Uyarılar

Tags:

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 27-04-2008, 12:51 PM   #1

forum_bilgi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 3374
İsim: ali
Konuları:3
Blog Başlıkları:
forum_bilgi
forum_bilgi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Geçerken Uğradım

Exclamation Kurandaki Abdest Ve Hijyen

ya eyyuhellezine amenu iza qumtum ilassalati fegsilu vucuhekum ve eydiyekum ilalmerafiqi vemsehu biruisukum ve erculekum ilal ka'beyni. ve in küntüm cunuban fettehheru. ve in kuntum merda ev ala seferin ev cae ehedun minkum minel gaiti ev lemestum-unnisae felem yecidu maen fe teyemmemu saiden tayyiben femsehu bi vucuhikum ve eydikum minhu. ma yuridullahu li yec'ale aleykum min harecin ve lakin yuridu li yutahhirekum ve li yutimme ni'metehu aleykum leallekum teşkurun. Maide6

ey inananlar namaza kalkacağınız zaman yüzlerini ve dirseklerinize kadar elerinizi yıkayın başınızı ve ayaklarınızı topuklarına kadar meshedin.

Buraya kadar olan kısımda namaza kalkmadan hemen önce yapmamız gerekenlerden bahsediliyor. iza ile başlayan cümlede ardından fe gelmesi demek yapılacak eylemin, hemencecik yerine getirilecek şartını açıklar. yani "ders çalışmadan önce kahve iç" denildiği zaman hemen kahve içeriz, sabah içtiğimiz kahveyle akşamın dersini çalışmamız vurgulanmaz. Burada da öyledir namaza durmadan hemen önce mutlaka abdesti almamız gerekiyor.. diğer bir husussa ayaklarımızı mesh etmemiz yeterlidir.

cünüpseniz temizlenin. hasta veya yolcuysanız yada içinizden biriniz tuvaletini yapmaktan dönmüsse yahut kadınlara yaklaşmıssanız temizliğinizi yapın.

ayetin bu kısmında Allah hijyenle ilgili noktalara dikkat çekmektedir. orgazm olan bir insanın tıp ilmine göre terinde yüksek miktarda toksin bulunmaktadır. hasta olan birinin vucut kimyası bozulduğu için temizliğini ihmal etmemesini istiyor ve böylelikle daha çabuk iyilşemesini öğütlüyor, yolculuk esnasında beden yorulduğu için insan terler pis kokar ve etrafını rahatsız edeblir özellikle günümüz için ayak terlemesi ve elbiselerin temizliği konusuna dikkat çekiyor,tuvaletten sonra da boşaltım sisteminin iyice temizlenmesinin gerekliliğine değiniliyor, karşı cinsle tam bir birleşme olmasa bile yakınlaşma sonucunda bazı salgıların salınım yapması ve bunun sonucunda temizlenmeyi emrediyor çünkü azot ve üre gibi salgılar bedende kaldığı müddetce bakterizasyona neden olabiliyor.bu tür hallerden her birinin gerektirdiği temizlik şeklinin genel hijen kurallarına göre değiştiği aşikardır.özetle ayetin bu kısmı insanların temizliğine ve hijyenine önem vermeleri istenmektedir...

bu tür hallerde temizlenmeyi yerine getirmek için su bulamassanız temiz topraktan yüzünüze ve ellerinize sürün

ayetin bu kısmında su bulamadığımız nadir durumlara işaret edilmektedir.toprağı elimize ve yüzümüze sürmeninde temizliği yerine getireceğine değinilmiştir. bunun mutlaka ilmi bir açıklaması vardır. bilim adamlarının bu konuda araştırma yapmalarına gerek vardır mutlaka şaşırtıcı sonuçlar çıkacaktır.

Allah size bir zoluk çıkarmak istemiyor, sizin hijyeninizi ve sizin yararınıza olan öğütlerini tamamlamak istiyor. böylece ona şükran duyasınız.

ayetin bu kısmında insanlığın sağlıklı olmasını temin etmek üzere faydalı öğütlerin emredildiği belirtiliyor. tüm bu güzellikler bize tavsiye edildiği içinde O'na şükran duymamızın gerekliliğinide bize hatırlatıyor.

Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı ile Cevapla
Alt 27-04-2008, 01:06 PM   #2

asilturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 503
İsim: Asil
Konuları:159
Blog Başlıkları: 5
Ruh Halim:
asilturk
asilturk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Sonsuza..

Cevap: Kurandaki Abdest Ve Hijyen

Gereken bir bilgiyi paylaştıgın için saol...

Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı ile Cevapla
Alt 28-04-2008, 11:18 AM   #3

forum_bilgi2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 3402
İsim: ahmet
Konuları:46
Blog Başlıkları:
forum_bilgi2
forum_bilgi2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Amatör Üye

Cevap: Kurandaki Abdest Ve Hijyen

Ey iman edenler,

1) sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve

2) cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar

namaza yaklaşmayın.

Eğer

1) hasta veya

2) yolculukta iseniz ya da

3) biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişseniz yahud

4) kadınlara dokunmuş da

su bulamamışsanız

Abdest alırken yıkanan organlar, manevi necasetten de temizlenmiş sayılır. Abdest organları yıkanırken o organların işlemiş olduğu günah kirleri yıkanır ve bu organlar bir daha günah kiri ile kirletilmemeye azmedilir.

Kul ;Yaradanı ile buluşmanın ön hazırlığı olan Abdest alırken ,Rabbinin Kur'an 'daki şu ayetler ile yaptığı hitabını hatırlar. Kendini, bu duyguların atmosferinde olarak yaradanının huzurunda bulur.

Ya Sin suresi âyet 65:"elyevme nahtimü alâ efvahihim ve tükellimüna eydiyhim ve teşhedü ercülühüm bimâ kânu yeksibûn;"

“İşte o gün, ağızlarını mühürleyeceğiz. Buna karşın bizimle elleri konuşacak, ve ayakları da yaptıklarına tanıklık edecek.”

Beled suresi âyet 8, 9:"Elem nec'al lehu 'ayneyni;",Ve lisanen ve şefeteyni;"

“Biz, ona göz vermedik mi,Bir dil ve iki dudak?”

Meryem suresi âyet 50:"Ve vehebna lehüm min rahmetiNA ve cealna lehüm lisane sıdkın aliyya;"

“Onlara rahmetimizden bağışta bulunduk ve onları, gerçeğin yüce bir dili yaptık.”

Ali Imran suresi âyet 106:"Yevme tebyaddu vucuhün ve tesveddü vucuh feemmelleziynesveddet vucuhühüm ekefertüm ba'de imaniküm fezukul azâbe bima küntüm tekfürun;"

“O gün kimi yüzler ağaracak, kimileri de kararacaktır. Yüzleri kararanlara şöyle denecektir: “Siz inandıktan sonra yeniden inkarcılığa mı döndünüz? Öyleyse, inkarınızdan dolayı tadın cezayı!”

Abese suresi âyet 40, 41:"Ve vucuhun yevmeizin 'aleyha ğaberetün;" "Terhekuha kateretün;"

“Yine, o gün, yüzler olacak, toprağa bulanmış,

tozla kaplanmış.”

Ğaşiye suresi âyet 8, 9:"Vucuhun yevmeizin na'ımetün;","Lisa'yiha radıyetün;"

“O gün, yüzler olacak, sevinçli,yaptıklarından hoşnut.”

Abdest temizlikten çok rıtueldır,ertelemek yerine toprakla teyemmum en iyi kanıttır.Kıyamette eller yuzler ayaklar aleyhımıze şahitlik edeceklerdir unutmayalım...

Yeni Konu aç  Cevapla

« şirk ve çeşitleri | iBRETLiK "FiRAVUN" »

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Kurandaki Abdest Ve Hijyen

Karma Konular Katagorisinde ve  İslamiyet Forumunda Bulunan  Kurandaki Abdest Ve Hijyen Konusunu Görüntülemektesiniz.=>ya eyyuhellezine amenu iza qumtum ilassalati fegsilu vucuhekum ve eydiyekum ilalmerafiqi vemsehu biruisukum ve erculekum ilal ka'beyni. ve in küntüm ...

Seçenekler
Stil