.ılılı. ForumOjen .ılılı.

çok Eşlilik

Karma Konular Katagorisinde ve  İslamiyet Forumunda Bulunan  çok Eşlilik Konusunu Görüntülemektesiniz.=>konuyu başltan arkadaşın Allah ve Kuran konusunda ilgisini tebrik ediyorum.yanlız araştırmasını arapça bilmediğini düşünerek tek bir kaynaktan yapmamasını tavsiye ediyorum.aslında ...

Geri git   .ılılı. ForumOjen .ılılı. > Karma Konular > İslamiyet

Kayıt ol Üye Listesi Albümler Etiketler Arama Bugünki Mesajlar
Uyarılar

Tags:

Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 28-07-2008, 05:15 AM   #11

AklımaGelmedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 5606
Konuları:1
Blog Başlıkları:
AklımaGelmedi
AklımaGelmedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Geçerken Uğradım

Cevap: çok Eşlilik

konuyu başltan arkadaşın Allah ve Kuran konusunda ilgisini tebrik ediyorum.yanlız araştırmasını arapça bilmediğini düşünerek tek bir kaynaktan yapmamasını tavsiye ediyorum.aslında sert kelimeler kullanmıştım fakat DOST İSTERSEN ALLAH YETER,YÂR İSTERSEN KURÂN YETER avatarını görünce ciddiyetini düşünerekten kendime çeki düzen vermemi sağladın.
Anladığım kadarıyla y.nuri yi takip ediyorsun.ama yanında farklı meal ve tefsirleride takip etmeni tavsiye ederim.çünkü bugün malesefki Kuranı kendi çıkarlarına kullanıyor insanlar.yani kitaba uymak yerine kitabına uydurmaya çalışıyorlar.
Ve sendende ricam Lütfen ayeti veriyorsan ayetten bi kelime değil tamamın verirsen daha anlaşılır olur.Hatta biraz daha ileri gidip neden bu ayet inmiş diye araştırırsan Allah'ın tam olarak neyi kastettiğin daha iyi anlarsın.

Alıntı:
forum_bilgi2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Nisa 23’te Allah söylüyor:

Ve iki kız kardeşi bir arada almanız... haramdır
Hurrimet aleykum... en tecma’û beyne’l uhteyn
Çünkü iki kız kardeş bir arada çok eştir. Zulümdür, kötüdür. Onun için haramdır. Allah çok eşliliği zulüm saymayıp hoş görseydi helal ederdi ve inanan bir adam, birden çok kız kardeşi bir arada eş alabilirdi.
peki Nisa 23 te ne diyor

23. Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız ve teyzeleriniz; kız ve erkek kardeşlerinizin kızları; ve süt anneleriniz ile süt kardeşleriniz; eşlerinizin anneleri; ve kendileriyle gerdeğe girmiş olduğunuz eşlerinizden doğmuş olan üvey kızlarınız -ki onlar sizin evlatlıklarınızdır- size haram kılınmıştır; fakat gerdeğe girmemişseniz [kızlarıyla evlenmenizde] bir günah yoktur; ve kendi sulbünüzden gelen oğullarınızın eşleri de [size haramdır]; aynı anda ve birlikte iki kız kardeşi [eş olarak] almanız da [yasaklanmıştır]; ama geçmişte olanlar geçmiştir. (25) Çünkü Allah, çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.

Senin dediğin gibi olsaydı eğer yukarda saydığı anneler,kızlar,kız kardeşler tek eş olduktan sonra haram olmaz dememiz gerekirdi.fakat burda ikinci eş olarak alacağın kişinin birinci derece akraba olmamasını anlatıyor.hatta eşlerinizin anneleri; ve kendileriyle gerdeğe girmiş olduğunuz eşlerinizden doğmuş olan üvey kızlarınız -ki onlar sizin evlatlıklarınızdır- size haram kılınmıştır diyor.

Fizalil Kuran tefsirinden alıntı yapıyorum

Evlenilmesi yasak olan kadınlar, ilkel-ileri tüm milletlerde bilinmektedir. Ancak yasağın nedenleri ve dereceleri değişik milletlerin yanında farklılık arz etmiştir. İlkel halklarda bu çemberin oldukça genişken, ileri halklarda ise çemberin daraldığı görülmektedir.

İslâm'da evlenilmesi yasak olan kadınlara gelince, bunlar şu ayette, öncekinde ve sonraki ayette açıklanan sınıflardır. Bunlardan bazısı ebediyyen yasaktır, bazısı ise geçicidir. Kimisi hesap nedeniyle, kimisi emzirmeden dolayı, kimisi de evlilikten doğan akrabalık yüzünden yasaktır.

Bunun dışında, diğer toplumlarda tanınan her tür bağı ortadan kaldırmıştır İslâm. İnsanların ırk, renk ve kavmiyetlerinin bir de bir ırk ve bir vatan için deki sınıfsal ve toplumsal konumların farklılığından doğan bağlar gibi..." İslâm şeriatında yakınlık nedeniyle evlenilmesi yasak olan kadınlar dört sınıftır:

Birincisi; ne kadar yukarda olursa olsun usûl, (yukarıya doğru say) dolayısıyle, ne kadar yukarıda olurlarsa olsunlar kişinin anasıyla, gerek ana tarafından gerekse baba tarafından neneleriyle evlenmesi yasaktır. "...Analarınız size haram kılındı.."

İkincisi; aşağıya doğru tüm çocuklar (fürû); Yani kişinin kızlarıyla ve kız erkek çocuklarının kızlarıyla evlenmesi yasaktır. "...Kız çocuklarınız..."

Üçüncüsü; aşağıya doğru anne-babanın tüm çocukları. Buna göre kişinin kız kardeşiyle, erkek veya kız kardeşlerinin kızlarıyla ve kardeşlerinin çocuklarının kızlarıyla evlenmesi yasaktır. "...kız kardeşleriniz..." ".... Erkek kardeşinizin kızları ve kız kardeşinizin kızları..."

Dördüncüsü; Dedelerine doğrudan bağlanan çocukları, yani kişinin halası, teyzesi, babasının halası, babadan veya anadan taraf ninesinin halası ile evlenmesi yasaktır. "...Halalarınız, teyzeleriniz..." Ancak dedelere doğrudan bağlanmayan çocuklarla evlenmek helâldir. Bu nedenle amca ve hala çocuklarının, dayı ve teyze çocuklarının evlenmesi serbesttir.

Evlilik nedeniyle meydana gelen yasaklar ise beş tanedir:

1- Karının yukarıya doğru (usul) akrabası, adamın eşinin anasıyla, ne kadar yukarıda olursa olsun baba veya ana tarafından nenesiyle evlenmesi yasaktır. Bu yasak erkeğin eşiyle yalnızca nikah ahdini gerçekleştirmesiyle birlikte yürürlüğe girer. Cinsel ilişkide bulunması ya da bulunmaması fark etmez. "...Kaynanalarınız..."

2- Karının aşağıya doğru tüm çocukları... Yani kişinin eşinin kızıyla ne kadar aşağıda olursa olsun erkek kadın tüm çocuklarının kızlarıyla evlenmesi yasaktır. Ancak bu yasak, cinsel ilişkide bulunmadığı sürece yürürlüğe girmez. "...Cinsel ilişkide bulunduğunuz eşlerinizden doğan gözetiminiz altındaki üvey kızlarınız. Eğer analarıyla cinsel ilişkide bulunmamış iseniz bu kızlarla evlenmenizin sakıncası yoktur."

3- Babanın ve ne kadar yukarıda olursa olsun her iki tarafın dedelerin eşleri. Yani kişinin babasının karısı ve ne kadar yukarıda olursa olsun ana ve baba tarafından dedelerinden birinin karısıyla evlenmesi yasaktır. "Geçmiş uygulamalar bir yana bundan böyle babalarınızın nikahladığı kadınları kendinize nikahlamayın." Yani bu tür nikahtan cahiliyede yaptıkları müstesna. Bilindiği gibi cahiliyyeden bu nikahı caiz görürlerdi.

4- Oğulların ve aşağıya doğru tüm çocukların oğullarının eşleri. Kişinin kendi sülbünden olan oğlunun ve ne kadar aşağıda olursa olsun oğlunun ve kızının

oğullarının karılarıyla evlenmesi yasaktır. "...Öz oğullarınızın eşleriyle evlenmeniz haram kılındı..." Böylece bu ayet cahiliyede evlatlığın karısıyla evlenmeyi yasaklayan adeti iptal edip bu yasağı öz oğullarının karısıyla sınırlandırmaktadır. Ahzab suresinde değinileceği gibi evlatlıklar öz babalarının adıyla çağrılırlar.

5- Karının kız kardeşi. Bu yasaklama geçicidir. Ve karının sağ oluşuna ve adamın nikahında bulunmasıyla bağlıdır. Yasak olan iki kız kardeşi aynı anda bir nikah altında tutmaktır.

"...İki kız kardeşi birlikte nikahınız altında bulundurmanız size haram kılındı... Geçmiş uygulamalar bir yana." Yani cahiliye de yaptığınız bu tür nikah hariç. Çünkü o dönemde bu nikahı caiz görüyorlardı.

Nesep ve evlilik dolayısıyla yasak olanların tümü emzirme nedeniyle de yasaktırlar. Bu da dokuz yasağı içermektedir:

1- Süt anne ve ondan yukarısı (usul) "...Sizi emziren süt anneleriniz.. "

2- Süt kızı ve aşağıya doğru onun kızları (Adamın süt kızı nikahı altındaki karısının emzirdiği kızdır)

3- Süt kız kardeş ve aşağıya doğru onun kızları "...Süt kardeşleriniz..."

4- Süt hala ve teyze (süt teyze, süt annenin kız kardeşidir. Süt hala ise sütannenin kocasının kız kardeşidir.)

5- Karının süt annesi (çocukluğunda kadını emziren kadın) ve ondan yukarısı. Bu yasak nesepte olduğu gibi kadının yalnızca nikahlamakla yürürlüğe girer.

6- Karının süt kızı (kadının evlenmeden önce emzirdiği kız) ve aşağıya doğru onun kızları . Kadınla cinsel ilişkiye girilmedikçe bu yasak yürürlüğe girmez.

7- Süt baba, süt dede ve bundan yukarısının eşleri. (Süt baba çocukları karısına emzirten adamdır. Bu çocuğun yalnızca kendisini emziren eşiyle evlenmesi yasak değildir, bu onun süt annesidir. Süt babasının karısı olan diğer kadınlarla evlenmesi yasaktır.)

8- Süt oğlunun ve ondan aşağısının karıları.

9- Kadınla süt kız kardeşini, süt halasım, süt teyzesinin veya emzirme nedeniyle mahrem olan herhangi bir kadını nikah altında bulundurmak yasaktır.·

Konu AklımaGelmedi tarafından (28-07-2008 Saat 05:34 AM ) değiştirilmiştir..
    Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı ile Cevapla
Alt 28-07-2008, 05:35 AM   #12

Blog Başlıkları:
AklımaGelmedi
Geçerken Uğradım

Alıntı:
Hayır! Nûr 32 işte onu yasaklıyor. Bunlar Allah’ın çelişkiden arınmış Kitabında bir biriyle uyumlu ayetler. Ama bu noktada konumuz o değil.
Peki burdaki ayeti niye yazmadın merak ettim.

32. Bir de sizden olan dulları ve kölelerinizden, cariyelerinizden doğru gidenleri evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah onlara fazlından zenginlik verir. Allah, nimeti bol olan, herşeyi bilendir.

Okuyan herkes yeteri kadar açık olduğu için anlıyor sanırım konu ile alakasız olduğunu.

Alıntı:
Konumuz, çok eşlilik zulüm mü değil mi. Zulümdür. Zulümdür ki Allah haram etmiş. Ve Yûnus 44’te açıklıyor ki:

Allah insanlara asla zulmetmez
İnne ‘llahe lâ yazlimu’n nâse şey’en

insanlara kendileri zulmediyor
ve lâkinne’n nâse enfus ehum yazlimûn

40. Onların içinde bu [ilahî vahye] hemen inanacak olanlar olduğu gibi, sonuna kadar inanmayacak olanlar da var; (64) (ne olursa olsun) senin Rabbin bozgunculuk yapanları çok iyi bilmektedir.

41. Bunun içindir ki, [ey Peygamber] seni yalanlamaya kalkışırlarsa o zaman (onlara) de ki: "Benim yapıp-ettiklerim bana [yazılacak], sizin yapıp-ettikleriniz de size: ne siz benim yaptıklarımdan sorumlusunuz, ne de ben sizin yaptıklarınızdan sorumluyum".

42. Ve, onların aralarında sana kulak verir gibi yapanlar var; ama, eğer akıllarını kullanmıyorlarsa, sen sesini hiç sağırlara işittirebilir misin?

43. Ve yine onların aralarında sana bakıyormuş gibi yapanlar var; ama, eğer göremiyorlarsa, sen hiç körlere doğru yolu gösterebilir misin?

44. Gerçek şu ki, Allah (hiçbir konuda) insanlara en küçük bir haksızlık yapmaz; fakat insanların yine kendileridir kendilerine haksızlık yapan.

Mesaj içeriğini kopyalayabilmek için üye olmalısınız Ücretsiz üyelik Alıntı ile Cevapla
Alt 28-07-2008, 05:39 AM   #13

Blog Başlıkları:
AklımaGelmedi
Geçerken Uğradım

Sizlerden özür diliyorum bir kaç mesajda cevap verebildim.amacım forumu kirletmek değil okunabilirliği ve 2 sorun halinde olan yeri düzeltmek amacıyla ayrı yazdım.

Ayrıca arkadaşım senden bir ricam daha olacak eğer alıntı yapıyorsan bi yerlerden(ki öyle görünüyor) alıntı yaptığın yeride yazarsan daha güzel olur.

Cahil sofular dine zam yaparlar, düpedüz cahiller ise dinden iskonto yaparlar. İkisi de aynı kapıya çıkar...

Konu AklımaGelmedi tarafından (28-07-2008 Saat 05:43 AM ) değiştirilmiştir..
Alt 28-07-2008, 05:51 AM   #14

Blog Başlıkları:
AklımaGelmedi
Geçerken Uğradım

Alıntı:
zahsenk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

ama şimdi görüyorz çok eşli olmayanların naptıını.. töbe töbe
kesinlikle.tabi bu da başka boyut.yasal olarak tek eşli devirdeyiz.ve insanlar tek eşliliği onayladıkları gibi birde sadakat gösterseler ve değerini bilseler!!!

Alt 28-07-2008, 11:02 AM   #15

AnesTetiC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 1
İsim: Bilal Kayahan
Konuları:1679
Blog Başlıkları: 34
Ruh Halim:
AnesTetiC Bay
AnesTetiC isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Karışık Şeyler...

acıklamalar için tesekkur ederiz aklımagelmedi zaten konuyu acan arkadasımızın degısık amaclar guttugunu dusundugumuz ıcın onu forumdan uzaklastırmıstık...

Yeni Konu aç  Cevapla

« Korktum | kelebekler »

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

çok Eşlilik

Karma Konular Katagorisinde ve  İslamiyet Forumunda Bulunan  çok Eşlilik Konusunu Görüntülemektesiniz.=>konuyu başltan arkadaşın Allah ve Kuran konusunda ilgisini tebrik ediyorum.yanlız araştırmasını arapça bilmediğini düşünerek tek bir kaynaktan yapmamasını tavsiye ediyorum.aslında ...

Seçenekler
Stil