Üye No: 76
İsim: SERVET
Konuları:
359
Blog Başlıkları:
Buyur burdan Yak 'Elimde dönmelerin listesi var'
TTK Başkanı Halaçoğlu: “Herkes geçmişini öğrenme hakkına sahiptir dedim. Bunu diyen nasıl ırkçı olabilir”
Etnik kökenlerle ilgili açıklamaları nedeniyle tepki gören Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, sözlerine açıklık getirdi. 10 yıldır devam eden Anadolu’daki aşiretlerle ilgili araştırmada ulaştıkları sonuçları aktrdığını söyleyen Prof. Halaçoğlu, “Alevi Kürtler Ermeni’dir demedim. ’Tehcirden kurtulmak için kendini Kürt ve Alevi olarak gösteren Ermeniler var’ dedim. Olmak ayrı, göstermek ayrıdır” diye konuştu.
Böyle bilim adamlığı yapılmaz
Haftasonundan bu yana eleştiri oklarına hedef olan Prof. Halaçoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, ilk kez VATAN’a açıkladığı Anadolu aşiretleriyle ilgili çalışmanın ayrıntılarını aktardı. Başını “kuma gömerek” bilim adamlığı yapılmayacağını söyleyen Halaçoğlu, Kayseri’de düzenlenen seminerdeki sözlerinin yanlış aksettirildiğini savundu. “Ben Aleviler’in yüzde 99’u Türkmendir, Kürtlerin yüzde 99’u Şafi mezhebinden Sünnidir dedim” diyen Halaçoğlu, yaptığı araştırmanın “bölücü” değil, aksine “bütünleştirici” nitelikte olduğunu dile getirdi. Halaçoğlu, herhangi bir tehdit almadığını, hükümet tarafından uyarılmasının söz konusu olmadığını belirtirken, çok sayıda Kürt kökenli vatandaşın yanısıra Ermeni Patriğiyle de yakın dostluk bağlarının bulunduğunu anlattı.
Koyun sayısı dahi belli
Halaçoğlu, basın toplantısında diz üstü bilgisayar eşliğinde gerçekleştirdi. Kendinin geliştirdiği veri tabanı ve bilgisayar programında aile lakapları girilerek, 1500’lü yıllara ait kayıtlara ulaştı. Halaçoğlu’nun hazırladığı veri bankasında bir ailenin 1500’lü yıllarda oturduğu mahalleye, sahip olduğu hayvan ve arı kovanı sayısına kadar ulaşılabiliyor. Halaçoğlu’nun 8 ciltte toplayacağı bu çalışma yıl sonunda yayımlanacak.
Dönme aileleri açıklamayacak
Halaçoğlu, toplumsal baskılar nedeniyle Müslümanlığa geçen Ermeniler konusunda da çok ayrıntılı bilgilere sahip olduğunu açıkladı. Halaçoğlu, “Elimde bir liste var. Resmi belgelere göre dönmelerin listesi. Kimlerin dönme oldukları, Ermeni ismi, Türk ismi hepsi var. Hangi evde oturduklarına kadar var. Tehdit olarak söylemiyorum. Bunları açıklamıyorum, açıklamayacağım da. Şimdi ben bunları öğrenince ne yapayım? Paylaşmayım mı? Bunları Ermenileri kötülemek için söylemiyorum. Bazı Ermeniler’in tehcirden kurtulmak için kendilerini Kürt Alevi gösterdiklerini söylüyorum.”
Türkmenler, neden Kürt oldu?
Prof. Halaçoğlu bazı Türkmen aşiretlerinin neden daha sonra Kürt aşireti gibi görüldüğünü şöyle anlattı: “Osmanlı’da Rumeli’de eyaletler varken, Doğu Anadolu’da yurtluk ocaklıklar vardır. Çünkü Doğu Anadolu’nun dağlık yapısı nedeniyle yönetimi zordur. Merkezle haberleşmek zordur. Bölgenin beyi yurtluk ocaklığın sancak beyidir. O nedenle bir nevi özerkliği, bağımsızlığı vardır. Buraya dışarıdan giren bir Türkmen aşireti Kürtçe konuşmaya başlamış, Kürtleşmiştir. Sonuçta Kürt olarak bilinen aşiretlerin bir bölümü Türkmendir.”
“Irkçı değilim”
Halaçoğlu, “Herkes kendi kimliğini öğrenme hakkına sahiptir. Bu ırkçılık değildir. Herkes ne hissediyorsa odur. Kimseye sen şusun diye bıçak dayıyacak halimiz yok” diye konuştu.
Sünnetsiz PKK’lılar
Türkiye’de Türk-Kürt çatışması çıkartılmak istediğini anlatan Halaçoğlu, kendinin ise gerçekleri ortaya koymaya çalıştığını ve araştırmasının Türklerle Kürtler’in birbirlerine ne kadar iyi kaynaştığını gösterdiğini söyledi. Suriye’den gelen PKK’lılar arasında sünnetsiz kişiler bulunduğuna dikkat çeken Halaçoğlu, “PKK geçmişte belli yerlerden üye aldı. Bunun araştırılması gerekir. Benim yaptığım araştırma ise PKK meselesiyle ilgili değil, ama vardığımız bir sonuç. Ermenileri araştırırken bu sonuca ulaştım. Kürt-Alevi araştırması yapmadım. Ne kadar Türk Kürtleşti, ne kadar Kürt Türkleşti onu da araştırmadım” dedi.
Anadolu’da 41 bin 297 aşiret var
Prof. Halaçoğlu, henüz tamamlanmayan çalışmasında şu ana kadar ulaştığı veriler şöyle: Anadolu’da 41 bin 297 aşiret yaşadı. 24 Oğuz boyundan en büyüğü Avşarlar. Avşarlara bağlı 4 bin 455 aşiret var. 118 bin 206 haneden oluşuyor. Toplam nüfusları yaklaşık 600 bin. Bekar erkek nüfus 35 bin 979. Kürt aşiretlerinin sayısı 2 bin 287. Nüfusları 41 bin 297. Toplam 37 bin 706 Türkmen aşireti 1 milyon 047 çadırdan meydana geliyor.
“Hülya Avşar beni ilgilendirmez”
HalaçoĞlu, sanatçı Hülya Avşar’ın annesi Emral Avşar’ın, “Biz Kürt kökenliyiz” dediğinin anımsatılması üzerine, “Kendisi öyle düşünüyorsa öyle düşünür. Hülya Avşar’ın kökeninin ne olduğu beni ilgilendirmez. Kendileri Avşar olduğunu söylüyor. Avşarlar 24 Oğuz boyundan en büyüğü. Zaten kendisi ne söylüyorsa söylesin, bana ne” dedi.
PEKİ BEN KİMİM?
HalaçoĞlu, istifa etmesi yönündeki çağrılara ise, “Benim istifa etmem, benim var olmam, benim yok olmam ne değiştirir ki? TTK Başkanlığı bana ne kazandırıyor, sadece sırtıma yük yüklüyor sürekli olarak. Ben buradan 380 YTL maaş alıyorum. Buradan bir avantajım yok. Ama ayrılsam da akademisyen olarak bu araştırmaya devam ederim” karşılığını verdi.
Halaçoğlu, köken araştırmasını anlatırken kendisinden de örnek verdi. Halaçoğlu “Ben kimim? Bazıları ’Ermenidir’ diyor. Ermeni de olabilirim ama Türküm. Benim boyum, Gazne Devleti’nin kurucularındandır, Afşarileri kurandır İran’daki. Nereye kadar uzandığımı tarihçi olma avantajıyla biliyorum. ’Hepimiz geçmişimizi merak etmişizdir. Herkes geçmişini öğrenme hakkına sahiptir’ dedim. Bunu diyen nasıl ırkçı olabilir?” |